ClockLæsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 02-02-2024

Hvem har udviklet styresystemet Linux?

Har du nogensinde stiftet bekendtskab med styresystemet Linux? Det kan være, at du ikke har direkte, men at du måske har stiftet bekendtskab med et af de styresystemer, der også er baseret på Linux.

Det kan f.eks. være:

  • Ubuntu
  • OpenSuse
  • Debian
  • Knoppix

Det er alle nemlig såkaldte Linux distributioner, der bygger på den åbne kode fra Linux.

Men lad os komme tilbage til, hvem der har udviklet styresystemet Linux.

Fra hobby til virkelighed

Linus Benedict Torvalds er svaret, på hvem har udviklet styresystemet Linux.

Han udviklede systemet i Finland, tilbage i 1991.

Egentligt startede det som et hobbyprojekt, som Linus selv ville bruge for at lære noget mere om en ny computer, men langsomt udviklede det sig og blev større.

Og hurtigt gik det op for Linus, at han faktisk havde skabt et system, der kunne alt det som et styresystem, efter hans mening burde kunne.

Fra 0 til 7 millioner

Linux systemet udviklede sig relativt hurtigt, og på bare få år blev styresystemet faktisk brugt på over 7 millioner enheder, herunder Android-systemet der også bygger sig på Linux.

I dag er der rigtig mange virksomheder, der bruger Linux servere, bl.a. fordi sikkerheden er højere, men også fordi at man med den såkaldte open-source-kode selv kan præge og udvikle Linux præcis i den retning, man ønsker.

Derfor bruger mange store systemer som f.eks. IKEA’s systemer også Linux, da de ikke har kunnet tilpasse andre styresystemer lige så præcist.

Free og gratis

Linux er lavet ud fra en tanke om, at det skal være “Free”, oversat bliver det ofte til gratis, hvilket i og for sig også er rigtigt nok. Styresystemet kan nemlig downloades og installeres gratis flere steder fra.

Men ordet free refererer altså også til frit, som i frit tilgængeligt, og den fri tilgængelige kode bag systemet som alle kan ændre på og på den måde hele tiden være med til at udvikle Linux.

Alle kan få Linux

I starten krævede Linux, at man havde lidt mere forstand på IT og bl.a. kunne styre programmet via kommandolinjen, hvor det i dag har en langt mere venlig brugerflade, lignende det, som du måske kender fra Windows eller iOS.

Der findes masser af programmer lige fra spil og til tekstredigering, og noget af det bedste ved systemet er jo nok, at det er gratis.

Spørgsmål og svar

Plus Hvor lang tid tager det at flytte mit domæne? Det er forskelligt for de individuelle domæneendelser hvor lang tid de tager at flytte. Derudover er der også nogle udbydere der holder længere på domænerne end andre. Det kan derfor tage fra et par timer op til 7-8dage.
Plus Er der binding på jeres webhotel? Nej det er der ikke. Du kan flytte dit domæne når det passer dig. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Kan jeg selv opgrader? Du kan til enhver tid op og nedgrader direkte fra kundeområdet.
Plus Kan I migrere vores hjemmeside til jer? Vi hjælper gerne med at flytte fra din nuværrende udbyder til os. Faktisk så flytter vi WordPress installationer gratis. Kontakt supporten for mere info.
Plus Kan jeg betale månedligt? Desværre. Det er kun muligt at betale årligt for et MyHotel.
Plus Har i et mailhotel? Vores MyHoteller er så billige at vi kan ikke tilbyde dem billigere uden webserver.
Plus Hvad er opsigelsesfristen? Der er ingen opsigelsesfrist. Man betaler et år forud for sit MyHotel, og ønsker man at flytte kan dette til hver en tid gøres. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Hvad er en reseller? En reseller er f.eks et webbureau, udvikler eller lignende der ønsker at tjene penge på at videresælge webplads uden selv at hoste. Det gør vi muligt ved at whitelabel hele hosting miljøet.
Plus Får jeg IMAP eller POP3? Vores systemer understøtter begge dele, og du vælger derfor helt selv om du vil bruge IMAP eller POP3.
Plus Hvad koster telefonsupport? Telefonsupport koster 625 DKK pr. opkald/sag.
Du kan naturligvis altid kontakte os gratis via enten e-mail eller chat.
Plus Hvordan opsiger jeg? Vi har lavet en guide til hvordan du opsiger.
Klik her, og se hvordan du opsiger.
Plus Kan jeg selv styre DNS? Du har naturligvis fuld kontrol over hele din DNS zone i vores kontrolpanel (cPanel).