ClockLæsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-12-2022

Hvad er min DNS-server?

En DNS-server er en form for oversættelsestjeneste, som bruges af de forskellige enheder, du tilgår en hjemmeside på. DNS står for Domain Name Server - eller på dansk: navneserver. En DNS-server bruges til at gøre det nemmere for os, der færdes på internettet.

Sådan ville det være uden en DNS-server

Når du er inde på en hjemmeside, så vil du kunne se navnet på hjemmesiden oppe i URL’en. Er du f.eks. på Netflix, så er du vant til, at det er dét, der står oppe i URL’en. Men dette skyldes faktisk din DNS’s oversættelsesarbejde, der oversætter fra talformat til et navn, der giver mening, som f.eks. Netflix. Egentlig består en hjemmesides adresse nemlig af en IP-adresse, og denne er ikke i tekstformat. Dog ville det være meget svært at huske, hvis man skulle skrive en lang række tal, som f.eks. 64.255.158.23 i stedet for at skrive navnet på det domæne, vi ønsker at lande på.

Din DNS-server kan også spærre hjemmesider

Gennem din DNS-server kan din internetudbyder også sættes til at spærre forskellige hjemmesider. Eksempelvis ses det flere steder, at sider som f.eks. Piratebay bliver spærret gennem DNS-serveren. Dette fungerer ved, at udbyderen kan fjerne adressen fra oversættelsesarbejdet i DNS-serveren. Dette kan f.eks. bruges steder, hvor man vil forsikre sig, at visse hjemmesider ikke tilgås.

Hvorfor virker min DNS-server ikke?

Mange stifter først bekendtskab med en DNS-server, når beskeden med ordene ”DNS-serveren svarer ikke” dukker op på skærmen. Dette betyder, at din DNS-server ikke fungerer, som den skal, og dette kan skyldes en række af forskellige årsager. Det kan f.eks. være årsager som strømsvigt eller funktionsfejl, der gør, at din DNS-server ikke fungerer. Værre er det, hvis din DNS-server ikke virker, fordi det har været under angreb af en hacker.

Hvad er min DNS-server?

Du operer højst sandsynligt gennem en dansk DNS og via en primær DNS-server, som er leveret af din internetudbyder. Det betyder også, at din internetudbyder i princippet har adgang til at spore dig og f.eks. se, hvilke hjemmesider du besøger - og hvornår. Det er dog muligt at ændre sin DNS med hjælp, og det kan gøres på forskellige enheder. Hvis du har brug for hjælp til at skifte din DNS-server, står vi klar med assistance.


Langsom til at opdatere svar?

En DNS server cache lagre svaret, og hvor lang tid afhænger af dens indstillinger samt Time To Live (TTL) som er er udtryk for hvor længe et tidligere opslag skal leve.


Findes der alternative DNS-servere?

Ja f.eks er Google udbyder på et par public navneservere der gør det muligt for dig at få hurtige offentlige opslag.

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

Spørgsmål og svar

Plus Hvor lang tid tager det at flytte mit domæne? Det er forskelligt for de individuelle domæneendelser hvor lang tid de tager at flytte. Derudover er der også nogle udbydere der holder længere på domænerne end andre. Det kan derfor tage fra et par timer op til 7-8dage.
Plus Er der binding på jeres webhotel? Nej det er der ikke. Du kan flytte dit domæne når det passer dig. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Kan I migrere vores hjemmeside til jer? Vi hjælper gerne med at flytte fra din nuværrende udbyder til os. Faktisk så flytter vi WordPress installationer gratis. Kontakt supporten for mere info.
Plus Kan jeg betale månedligt? Det er på nuværrende tidspunkt kun muligt at betale årligt for et MyHotel.
Plus Hvad er opsigelsesfristen? Der er ingen opsigelsesfrist. Man betaler et år forud for sit MyHotel, og ønsker man at flytte kan dette til hver en tid gøres. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Hvad er en reseller? En reseller er f.eks et webbureau, udvikler eller lignende der ønsker at tjene penge på at videresælge webplads uden selv at hoste. Det gør vi muligt ved at whitelabel hele hosting miljøet.
Plus Hvad koster telefonsupport? Telefonsupport koster 625 DKK pr. opkald/sag.
Du kan naturligvis altid kontakte os gratis via enten e-mail eller chat.
Plus Hvordan opsiger jeg? Vi har lavet en guide til hvordan du opsiger.
Klik her, og se hvordan du opsiger.
Plus Kan jeg selv styre DNS? Du har naturligvis fuld kontrol over hele din DNS zone i vores kontrolpanel (cPanel).
Plus Får jeg IMAP eller POP3? Vores systemer understøtter begge dele, og du vælger derfor helt selv om du vil bruge IMAP eller POP3.