ClockLæsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 29-12-2022

Hvad er FTP?

Forkortelsen FTP står for File Transfer Protocol, og her har du allerede en idé om, hvad det handler om. Det handler nemlig om filer og filoverførsel. FTP bruges, når man overfører en fil fra en computer til en anden computer. For at kunne bruge FTP, skal man installere en FTP-server.

Computere skal programmeres til hver en lille opgave, de skal udføre. FTP er et specielt sprog, der lader computere overføre filer imellem hinanden. Det lader dem kommunikere med hinanden og udveksle filer.

Det bliver ofte brugt til at lægge hjemmesider ud på en webserver. Det bruges også til at hente programmer ned fra internettet.

Et eksempel

Vi kan forklare dig det med et lille eksempel.

Du har et arbejde, hvor du arbejder meget på computer. Du arbejder også meget sammen med dine kolleger. Nogle gange deler I filer med hinanden. På den måde kan I se, hvad de andre har lavet, og I kan arbejde videre på det.

Når du gerne vil dele en fil med din kollega, så bruger du FTP til at uploade filen. Så kan din kollega downloade filen og læse den på sin egen computer.

Det betyder ikke noget, om din kollega sidder i kontoret ved siden af, derhjemme eller i Australien. Med File Transfer Protocol kan din kollega få det dokument, du har lavet.

Den uundværlige filoverførsel

Det er utroligt svært at undvære filoverførsel. Hvis du bare arbejder lidt på computer, så vil du få brug for at overføre filer på et eller andet tidspunkt. Du kan få brug for det til dig selv. Måske fordi du skal skifte din computer ud. Du kan få brug for det til samarbejde med kolleger eller studiekammerater.

Du har helt sikkert allerede overført en masse filer. For dig er det en hverdagsting, som du ikke tænker over. Men der ligger meget bag det, når du flytter en fil fra en computer til en anden. Den mest udbredte protokol til den handling er FTP.

Sikker filoverførsel

File Transfer Protocol er en meget gammel filoverførselsprotokol. Det er ældre end det internet, vi kender i dag, og det er ældre end hackere. Der blev altså ikke tænkt så meget på sikkerhed, da det blev opfundet. Derfor er det ikke helt sikkert at bruge. Der er flere sikkerhedsproblemer. Et af dem er, at man har brugernavn og adgangskode, men de bliver ikke krypteret. Filerne bliver heller ikke krypteret.

Vil du have større sikkerhed i din filoverførsel, skal du bruge SFTP, Secure File Transfer Protocol. Her er der arbejdet på sikkerheden. Data bliver krypteret, og du kan føle dig mere sikker i din filoverførsel. Du skal ikke frygte, at hackere snupper dine filer. Du kan faktisk også overføre større filer.

De forvirrende forkortelser

Der er mange forkortelser for programmer, protokoller og systemer. At arbejde med computere kan være forvirrende og uoverskueligt. Nu har vi her forklaret dig én af forkortelserne. Vi har også forklaringer på en række andre relevante forkortelser. Læs gerne om dem også, og kontakt os endelig, hvis du har brug for mere hjælp.

Spørgsmål og svar

Plus Hvor lang tid tager det at flytte mit domæne? Det er forskelligt for de individuelle domæneendelser hvor lang tid de tager at flytte. Derudover er der også nogle udbydere der holder længere på domænerne end andre. Det kan derfor tage fra et par timer op til 7-8dage.
Plus Er der binding på jeres webhotel? Nej det er der ikke. Du kan flytte dit domæne når det passer dig. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Kan jeg selv opgrader? Du kan til enhver tid op og nedgrader direkte fra kundeområdet.
Plus Kan I migrere vores hjemmeside til jer? Vi hjælper gerne med at flytte fra din nuværrende udbyder til os. Faktisk så flytter vi WordPress installationer gratis. Kontakt supporten for mere info.
Plus Kan jeg betale månedligt? Desværre. Det er kun muligt at betale årligt for et MyHotel.
Plus Har i et mailhotel? Vores MyHoteller er så billige at vi kan ikke tilbyde dem billigere uden webserver.
Plus Hvad er opsigelsesfristen? Der er ingen opsigelsesfrist. Man betaler et år forud for sit MyHotel, og ønsker man at flytte kan dette til hver en tid gøres. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Hvad er en reseller? En reseller er f.eks et webbureau, udvikler eller lignende der ønsker at tjene penge på at videresælge webplads uden selv at hoste. Det gør vi muligt ved at whitelabel hele hosting miljøet.
Plus Får jeg IMAP eller POP3? Vores systemer understøtter begge dele, og du vælger derfor helt selv om du vil bruge IMAP eller POP3.
Plus Hvad koster telefonsupport? Telefonsupport koster 625 DKK pr. opkald/sag.
Du kan naturligvis altid kontakte os gratis via enten e-mail eller chat.
Plus Hvordan opsiger jeg? Vi har lavet en guide til hvordan du opsiger.
Klik her, og se hvordan du opsiger.
Plus Kan jeg selv styre DNS? Du har naturligvis fuld kontrol over hele din DNS zone i vores kontrolpanel (cPanel).