ClockLæsetid: 6 minutter Sidst opdateret: 02-02-2024

Hvad er et domæne?

Kort sagt kan man sige, at et domæne er et unikt navn på en hjemmeside på nettet. Domænet er altså det, du skriver oppe i URL’en, når du skal ind på ind bestemt side, som f.eks. ”Facebook.com”.

Domænet er oversat

Men noget, som de fleste ikke ved, er, at domænet faktisk kun er en genvej til IP-adressen. En hjemmeside består egentlig af en række tal, som man kalder for en IP-adresse. Sådan en ser typisk således ud: 123.456.345.43. Men det ser vi ikke, fordi det er langt nemmere for folk at huske på domænenavne i stedet for tal.

Ender på domæner

Som du sikkert også har lagt mærke til, kan et domæne ende på flere ting eller have flere ”efternavne”, som nogle kalder det. Et domænenavn ender f.eks. typisk på .dk, .com eller .net. Endelserne på et domæne kaldes også TLD - eller Top Level Domain. Endelsen på et domæne er nemlig langt fra ubetydeligt. F.eks. ved man, at nogle TLD’er er mere troværdige end andre. Derudover varierer prisen afhængigt af, hvilken TLD man vælger. Skal du have en international hjemmeside, er det dog klart, at du ikke kan vælge .dk.

Hvad betyder domænet for dig?

Står du selv og skal vælge domæne, er det ikke en let opgave. Dit domænenavn har betydning for din hjemmeside og for de besøgende på den. Det er f.eks. vigtigt, at dit domænenavn stemmer overens med dit firmanavn. Ellers kan det hurtigt blive forvirrende for folk, og det kan også fremstå uprofessionelt, hvis man har en hjemmeside med et helt andet navn.

Hvem ejer domænet?

Når du har købt et domæne, så er det faktisk ikke fordi, at du ejer det. Du har dog købt brugsretten til at benytte domænenavnet til din hjemmeside. Hvis du skal have et domænenavn med endelsen .dk, så er det gennem DK Hostmaster, du skal finde ud af, hvorvidt dit domænenavn er ledigt. Hvis du leder efter personen med brugsretten til et bestemt domæne, kan du bruge whois-søgning. Denne teknologi bruges, når man skal finde informationer om en person eller et firma bag et domænenavn.


Hvordan ser jeg, om et domæne er ledigt?

Vil du gerne have en hjemmeside, og vil du gerne vide, om der er et passende domæne ledigt? Så er du havnet det rigtige sted. Hos os kan du nemlig nemt og hurtigt tjekke, om et domæne er ledigt. Du skriver bare domænenavnet i vores søgebjælke og klikker på søg. Så vil du få en liste med de domæner, der er ledige.

Det tager ikke mange sekunder at tjekke, om der er et domæne ledigt til dig. Det er supernemt og superhurtigt. Det er et af de nemme trin i arbejdet med at få en hjemmeside.

Flyt ind i et ledigt hus

Når du vil have en hjemmeside, er du nødt til at tjekke, om der er et domæne ledigt. Der findes mange domæner på nettet, men der er mange, der er optaget. Det er alle dem, som bestemte hjemmesider allerede bruger.

Du kan tænke på det som huse og adresser. Det er nemmest for dig at flytte ind i et ledigt hus, som er sat til salg. Det kan du nemlig bare købe og flytte ind i. Vil du kun bo i et hus, der er optaget, så må du vente eller forhandle.

Når du tjekker, om et domæne er ledigt, så tjekker du, om adressen er tom. Du tjekker, om der bor nogen i huset. Hvis der ikke gør, kan du købe det.

Vælg hus med omtanke

Det er en god idé at overveje dit valg af domænenavn nøje. Det kan have stor betydning for, hvor mange besøgende din hjemmeside får i fremtiden. For en virksomhed kan det have betydning for bundlinjen.

Overvej mange forskellige muligheder, når du kigger på domæne. Hvis der ikke er ét bestemt, der giver helt perfekt mening, så lav en liste. Når du har en masse forslag, kan du tjekke dem alle igennem. Nogle vil blive streget, fordi de er optagede. Andre kan du arbejde videre i og overveje nærmere.

Meget mere arbejde

Når du har fundet et ledigt domæne, er du slet ikke færdig. Der er meget mere arbejde i at få en hjemmeside. Du har faktisk kun klaret en ganske lille og nemt skridt. Det er nemt, fordi vi har gjort det nemt for dig. Du søger bare i vores søgebjælke, og så giver vi dig en række købsmuligheder.

Før du har en færdig hjemmeside, skal der gøres meget mere. Selve hjemmesiden skal bygges op. Det kan også være en god idé at få implementeret nogle sikkerhedslag.

Skal vi hjælpe dig videre?

Uanset hvor du er nået til i processen, sidder vi klar til at hjælpe dig. Overvejer du bare et domæne, så hjælper vi gerne. Du kan selv klare søgningen her på vores side, eller du kan spørge os om nogle gode råd.

Har du købt et domæne fra vores liste, hjælper vi dig også gerne videre derfra. Vi kan fortælle dig om webhoteller, serverhosting og diverse sikkerhedsimplementeringer. Det er specielt vigtigt, hvis din hjemmeside skal være en webshop eller et sted, hvor der behandles personfølsomme oplysninger.

Spørgsmål og svar

Plus Hvor lang tid tager det at flytte mit domæne? Det er forskelligt for de individuelle domæneendelser hvor lang tid de tager at flytte. Derudover er der også nogle udbydere der holder længere på domænerne end andre. Det kan derfor tage fra et par timer op til 7-8dage.
Plus Er der binding på jeres webhotel? Nej det er der ikke. Du kan flytte dit domæne når det passer dig. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Kan I migrere vores hjemmeside til jer? Vi hjælper gerne med at flytte fra din nuværrende udbyder til os. Faktisk så flytter vi WordPress installationer gratis. Kontakt supporten for mere info.
Plus Kan jeg betale månedligt? Det er på nuværrende tidspunkt kun muligt at betale årligt for et MyHotel.
Plus Hvad er opsigelsesfristen? Der er ingen opsigelsesfrist. Man betaler et år forud for sit MyHotel, og ønsker man at flytte kan dette til hver en tid gøres. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Hvad er en reseller? En reseller er f.eks et webbureau, udvikler eller lignende der ønsker at tjene penge på at videresælge webplads uden selv at hoste. Det gør vi muligt ved at whitelabel hele hosting miljøet.
Plus Hvad koster telefonsupport? Telefonsupport koster 625 DKK pr. opkald/sag.
Du kan naturligvis altid kontakte os gratis via enten e-mail eller chat.
Plus Hvordan opsiger jeg? Vi har lavet en guide til hvordan du opsiger.
Klik her, og se hvordan du opsiger.
Plus Kan jeg selv styre DNS? Du har naturligvis fuld kontrol over hele din DNS zone i vores kontrolpanel (cPanel).
Plus Får jeg IMAP eller POP3? Vores systemer understøtter begge dele, og du vælger derfor helt selv om du vil bruge IMAP eller POP3.