ClockLæsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-12-2022

Hvad er DNS?

DNS er en forkortelse for Domain Name System og kan betragtes som et form for system, der formidler eller oversætter IP-adresser til domænenavne. Når du søger på en bestemt hjemmeside, så er det faktisk en DNS, der sørger for, at der er forbindelse mellem det, du skriver og hjemmesidens egentlig IP-adresse.

DNS: fra talformat til tekstformat

Det ville være langt mere kompliceret og tidskrævende at tilgå diverse hjemmesider uden brug af en DNS-server. Dette ville nemlig betyde, at man ville være nødsaget til at skrive den egentlige, korrekte IP-adresse, som består af en række tal. Et eksempel herpå kunne være 67.345.129.34 - men som du kan regne ud, ville det være langt mere kompliceret at huske de forskellige sammensætninger af tal - hvorimod vi nu skal huske på domænenavne som f.eks. ”Facebook.com”, ”Netflix.dk” og så videre. Det er ved hjælp af DNS-serverens oversættelse, at tallene oversættes til tekst.

DNS fås i forbindelse med internetudbyder

En DNS er typisk noget, man får udleveret i forbindelse med, at man får internet sat op af ens internetudbydere. En DNS er lavet til at løse to opgaver. For det første skal den som nævnt oversætte fra talformat til tekstformat, og derudover skal den kontakte andre servere for at få oversat en hvilken som helst adresse. En DNS-server indeholder 3 hoveddele, der består af navneservere, zonefiler og fortegnelser.

Spær adgang til udvalgte hjemmesider med en DNS

En DNS kan derudover bruges til at nægte adgang til udvalgte hjemmesider. Hjemmesiderne kan nemlig slettes fra oversættelsesarbejdet, der formidler fra tal til tekst, og så bliver det ikke længere muligt at tilgå den udvalgte hjemmeside med en enhed, hvor dette er spærret fra DNS’en.

Hvad betyder ”DNS-serveren svarer ikke”

Du har måske stødt på ordet DNS, hvis der før er poppet en boks op med teksten ”DNS-serveren svarer ikke” på din skærm. I dette tilfælde vil der enten være tale om, at der er sket en funktionsfejl, eller at der f.eks. har været strømsvigt. Det kan desværre også betyde, at der er en, som forsøger at hacke sig ind på din enhed. Du kan administrere din DNS, hvis du f.eks. oplever, at dette sker ofte, at internettet er langsomt eller lignende.

Spørgsmål og svar

Plus Hvor lang tid tager det at flytte mit domæne? Det er forskelligt for de individuelle domæneendelser hvor lang tid de tager at flytte. Derudover er der også nogle udbydere der holder længere på domænerne end andre. Det kan derfor tage fra et par timer op til 7-8dage.
Plus Er der binding på jeres webhotel? Nej det er der ikke. Du kan flytte dit domæne når det passer dig. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Kan jeg selv opgrader? Du kan til enhver tid op og nedgrader direkte fra kundeområdet.
Plus Kan I migrere vores hjemmeside til jer? Vi hjælper gerne med at flytte fra din nuværrende udbyder til os. Faktisk så flytter vi WordPress installationer gratis. Kontakt supporten for mere info.
Plus Kan jeg betale månedligt? Desværre. Det er kun muligt at betale årligt for et MyHotel.
Plus Har i et mailhotel? Vores MyHoteller er så billige at vi kan ikke tilbyde dem billigere uden webserver.
Plus Hvad er opsigelsesfristen? Der er ingen opsigelsesfrist. Man betaler et år forud for sit MyHotel, og ønsker man at flytte kan dette til hver en tid gøres. Forudbetalt leje tilbagebetales dog ikke.
Plus Hvad er en reseller? En reseller er f.eks et webbureau, udvikler eller lignende der ønsker at tjene penge på at videresælge webplads uden selv at hoste. Det gør vi muligt ved at whitelabel hele hosting miljøet.
Plus Får jeg IMAP eller POP3? Vores systemer understøtter begge dele, og du vælger derfor helt selv om du vil bruge IMAP eller POP3.
Plus Hvad koster telefonsupport? Telefonsupport koster 625 DKK pr. opkald/sag.
Du kan naturligvis altid kontakte os gratis via enten e-mail eller chat.
Plus Hvordan opsiger jeg? Vi har lavet en guide til hvordan du opsiger.
Klik her, og se hvordan du opsiger.
Plus Kan jeg selv styre DNS? Du har naturligvis fuld kontrol over hele din DNS zone i vores kontrolpanel (cPanel).